Keep on sprayin’

Druppels op blad.jpg

Hoe blijft mijn plant gezond als de verwarming aangaat?

Langzaam worden de dagen korter. Nog even en de verwarming gaat weer volle bak aan! Fijn voor ons, die warmte, maar wat vinden je planten daar nou eigenlijk van?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: planten en verwarmingen zijn geen beste vrienden. Waarom? Veel van onze favoriete kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. En drie keer raden wie er ver te zoeken is tijdens de koudere maanden in ‘t jaar… Juist, onze vriend luchtvochtigheid!

Wat kan je doen? Wij werken graag met een zomer- en winteropstelling. In de zomer is het bijvoorbeeld niet erg als je plant direct naast of op de radiator/vloerverwarming staat. Zodra we de verwarming aanzetten, verplaatsen we onze planten naar een winteropstelling. De kunst is om een plekje te zoeken waar je plant genoeg licht krijgt maar waar geen radiator naast staat te loeien. Heb je vloerverwarming? Plaats je plant dan op een krukje, plantenstandaard of op zo’n fancy plateau op wielen.

 

Wat kan je nog meer doen? Sproeien! Door je planten te besproeien verhoog je de luchtvochtigheid op en rondom hun bladeren. Heb je wel eens naar je plant gekeken en gedacht: ‘waarom heb je nou opeens gele bladeren? Ik dacht dat je dorst had!’. Soms is de lucht rondom bladeren zo droog dat ze bruin en crispy worden. Als oplossing denk je dan al snel aan je gieter. Maar wat als de kluit nog vochtig is? NO GO! Geen extra water geven! Wat je wel moet doen? Je raad het al… sproeien! Zo verhoog je tijdelijk de luchtvochtigheid rondom je plant. Wil je helemaal next level gaan? Misschien is een luchtbevochtiger een optie!

Naast dat sproeien goed is om de luchtvochtigheid te verhogen heeft het nog een belangrijke reden: het verwijdert stof. Planten absorberen zonlicht met hun bladeren om vervolgens voedingsstoffen en energie te produceren. Dat proces heet fotosynthese. Als er een dikke laag stof op de bladeren zit, wordt dit proces verstoord. Je planten zullen minder goed groeien en minder levenslust hebben. De meeste planten houden van een goede douche. De soorten die je het best kan vermijden zijn Begonia's, vetplanten en cacti.

Dus wat gaan we veel doen dit najaar? Juist, sproeien! Ben je nog op zoek naar een fancy schmancy plantenspuit? We hebben verschillende opties in onze winkels. Neem alvast een kijkje in onze online shop!

 
 
Vorige
Vorige

Duurzaam kiezen

Volgende
Volgende

Grow baby, grow!