Free Willy!

Wist jij dat de plasticsoep in de Noordzee voor 21% bestaat uit touw en visnetten?

En dat er naar schatting jaarlijks 8 miljoen ton plastic in al onze oceanen terecht komt? PER JAAR! Hebben we je aandacht?

Toen in 2019 een walvis aanspoelde op Luskentyre Beach in Schotland, was het genoeg voor Ally Mitchell. Ally, duiker van beroep, heeft over de hele wereld gewerkt. Van Ivoorkust en Singapore tot verschillende locaties in Europa. Tijdens zijn werk zag hij met eigen ogen wat de impact van plastic afval is op het zeeleven. 
Maar die ene walvis in combinatie met duikklus 3 maanden later, was de druppel die de emmer deed overlopen. Benieuwd? Lees hieronder verder!

 

Terug naar de walvis. Deze werd gevonden met maar liefst 100 kg aan touw, visnetten en overig plastic afval in z’n maag. Hartverscheurend! Toen Ally drie maanden later op slechts 20 km van hetzelfde strand aan het werk was om een schip te bergen ging de knop om.

Het schip, de MV Kaami, vervoerde 1937 ton aan versnipperd plastic dat onderweg was om verbrand te worden. Het duiken in deze hoeveelheid afval en het zien van de impact van plastic afval op ons onderwaterleven inspireerde Ally. 

Vanuit zijn woning in Glasgow leerde hij zichzelf enkele basisproductietechnieken aan. Hij verzamelde touwen en visnetten van het strand en begon met het produceren van plantenpotten gemaakt van het ‘afval’ dat hij vond. Hij verkocht de bloempotten op een lokale markt in Edinburgh onder de naam ‘Ocean Plastic Pots’. De rest is geschiedenis! 



Terug naar ons… Je voelt hem al aankomen, toch? We zijn vanaf nu een verkooppunt van Ocean Plastic Pots. En het leukste: we zijn het aller eerste verkooppunt op het Europese vasteland. Dat maakt ons nóg trotser!

De potten passen precies in onze filosofie over duurzaamheid. De potten zelf, hoewel duurzaam en gemaakt om lang mee te gaan, kunnen ook weer worden gerecycled. Hierdoor ontstaat er een circulaire economie. Ook worden de potten binnen Europa geproduceerd (in dit geval Schotland) én we kopen ze in bij de bron. Hierdoor kunnen we gemakkelijk nagaan waar ze gemaakt worden, hoe ze gemaakt worden en beter nog: of de werknemers onder goede (en veilige) omstandigheden werken. Over dat laatste schreven we al een keer eerder een blog. Je leest het hier!

Leuk weetje: In 2021 won Ocean Plastic Pots de ‘RHS Chelsea Flower Show Sustainable Garden Product of the Year’ award.

 

Wij zijn in ieder geval groot fan van deze vrolijke bloempotten. De timing kan niet beter met de lente in aantocht! De potten zijn voorzien van een drainage gat waardoor overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. Dit maakt ze zowel geschikt voor binnens- en buitenshuis. De bloemetjes buiten zetten was nog nooit zo leuk!

Je vindt de bloempotten in zowel Utrecht als Maastricht voor €19,95. Ze zijn leverbaar in vier kleuren en worden geleverd met schotel. Binnenkort komen er nog meer kleuren en modellen aan. We’re excited! Komen jullie ze bekijken? We helpen je graag om een mooie plant-pot combinatie te maken.

Vorige
Vorige

Boevenpraktijken

Volgende
Volgende

Sonja’s Holiday Wishlist.